Provizorní české prostředí pro Lightroom 3.3 a 3.4

Aktualita 30.4. 2013: Od dnešního dne je k dispozici nové české prostředí pro Lightroom 4. Můžete si ho stáhnout ze samostatných stránek, na které odkazuje nabídka – LIGHTROOM ČEŠTINA v záhlaví blogu. Také tam můžete přejít přímo pomocí tohoto odkazu.

Jak jste si jistě všimli, nedaří se mi najít v posledních měsících čas na blog a bohužel i na české prostředí Lightroom. Vlastní lokalizace je již několik týdnů hotová, ale stále nemáme vytvořený nový lokalizační instalační program. Vzhledem k tomu, že nevím, kdy se to podaří vyřešit, chtěl bych vám zde poskytnout aspoň provizorní řešení.

Jak tedy získat aktuální českou lokalizaci pro Lightroom 3.3 a 3.4

1. Použijte lokalizační program pro Lightroom 3.2 (postupujte podle návodu pro instalaci pro verzi 3.2)

Program by se vám mělo podařit úspěšně lokalizovat, pouze některé nové hlášky zůstanou v anglickém jazyce.

2. Stáhněte si soubor translatedstrings.txt (Nově je soubor umístěný na Dropbox, tak by mělo být stahování snazší.)

3. Nahraďte staženým souborem stejnojmenný soubor ve složce programu Lightroom (v prostředí Windows: podsložka Adobe Photoshop Lightroom 3.3/Resources/cs, v prostředí Mac: Adobe Lightroom 3.3.app/Contents/Resources/cs.lproj/)

4. Restartujte program

Měli byste mít plně aktuální funkční lokalizaci. Pokud se necítíte na překopírovávání souborů se složkách dle tohoto krátkého návodu, přesto byste neměli mít potíže používat předchozí lokalizaci.

46 thoughts on “Provizorní české prostředí pro Lightroom 3.3 a 3.4

    • Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať, či a ak áno kedy približne plánujete „Češtinu pre Lightroom 4“. Bude fungovať aspoň čiastočne pri štvorke čeština pre Lightroom 3?

      • Mám nainstalovaný L-4,vložil jsem do něj češtinu pro L3,4 a fungujebez problémů.Pouze nově přidané funkce zůstaly v angličtině.
        H.Košvanec

  1. čeština funguje, díky za tuto iniciativu

    jen je třeba asi znovu zdůraznit, že před restartem programu si musí všichni nastavit české prostředí Windows a potom v Lightroom mezi jazyky češtinu nenajdete, musíte si nastavit defaultní jazyk.

  2. Dobrý den, díky za češtinu. Všechno funguje, ale zřejmě po instalaci češtiny přestaly fungovat aktualizace. Když zkusím aktualizovat ručně, objeví se hláška, že není možné provést z níže uvedených důvodů, ale tam nic napsáno není. Po přepnutí do angličtiny tam je něco o problémech s připojením na internet. Ale v ostatních programech to funguje bez problémů. A původně ta aktualizece také fungovaly. Máte tušení, co se mohlo stát? Je to Lr3.4 na W7

    • Dobrý den,

      tohle je bohužel efekt, kterému nelze zabránit. Díky lokalizaci hledá updater lokalizovanou verzi aktualizace na adobe.com, která samozřejmě chybí. Nejjednodušší je jít na adobe.com to sekce downloads a stáhnout si aktualizaci ručně.

      Michal M.

  3. Pro méně inteligentní, kde najdu v LR volbu jazyků.
    Vše jsem nakopíroval a zatímco jsem dosud měl dle Vašich předchozích návodů češtinu, teď mám houby.

  4. Tak už je červenec, dávno vydaná verze 3.4.1. a tady je stále jen provizorní češita. Nebylo by lepší rovnou implementovač češtinu do programu jako jeden z jazyků k výběru? Jako zaměstnanec… a jak navíc sám zde uvádíte “ pracuji ve společnosti Adobe Systems na pozici Regional Manager – Technical Sales zodpovědný za region Východní Evropa, Střední Východ a Afrika.“ by jste se o to mohl zasadit!
    Díky

    • Dobrý den,

      omlouvám se, že jsem v poledních týdnech moc nereagoval na blog. Oficiální lokalizace by byla ideální řešení, ale z hlediska velikostí trhu je ještě poměrně dost větších zemí před námi. Proto jsem také před lety začal Lightroom překládat.
      Lokalizace je můj zcela osobní projekt, takže to jestli pracuji v Adobe nebo ne s ním nijak nesouvisí.
      Povinnosti v posledních měsících mě bohužel bránili jej dotáhnout do finální podoby. Instalátor je už hotový a kolegové mi jej snad pomohou umístit někam na web.

      Michal M.

    • Mělo by to teď jít. Tento víkend se provádí nějaké servisní úpravy na Acrobat.com, ale právě jsem to zkoušel.
      Michal M.

      • Dobrý den, pane Metličko.
        Měl bych pár otázek k těmto aktualizacím.
        Mám zakoupenou licenci na Lightroom (angličtina) a dle vašeho návodu jsem ji počeštil. Vše proběhlo v pořádku.
        Nepřichází se tím však o platnost licence ?
        Ptám se z toho důvodu, že když jsem podobným způsobem nainstaloval Photoshop CS5 v češtině a zadal licenční číslo (asi platné jen pro angličtinu), hlásí mi to, že licenční číslo není pro tento sw platné. Pokud nainstaluji CS5 v angličtině, je aktivace OK. Když pak nainstaluji češtinu, hlásí to, že program obsahuje nelicencované jazykové prostředí a nejde spustit.
        Jaká je filozofie Adobe v tomto směru ?
        Dá se případně přikoupit pouze čeština ?
        Předem díky za odpovědi.
        Miloš

  5. Můžete mi prosím poradit, jak dostanu češtinu, pokud mám verzi pro Mac s Lionem? Language Switcher nepomáhá.

    Díky

  6. Říkám si, jestli už není zbytečné vydávat češtinu pro verzi 3.4.1, když už je k dispozici LR 3.5 RC.. více na: http://labs.adobe.com/technologies/lightroom3-5/

    Holt když něco trvá, tak se to promítne vtem že je daná věc před vydáním zastaralá a už by se mělo spíš pracovat na další verzi:-/

  7. Dobrý den,
    stane se už něco, nebo zase jen zůstaneme u slibů? Vím že by během celkem krátké doby měla vyjít verze 3.5 která je momentálně vydaná v RC.. Nebo nevykašlem se rovnou na nějaké překlady když to nakonec stejnak trvá až moc dlouho a pak se nic neděje. Jako mít překlad je fajn, ale ne za takovouto cenu.
    Díky

  8. Bezproblémová čeština i ve verzi 3.5
    Je to jednoduché jako … Stáhnete si aktualizaci 3,5 (asi ručně, pokud jste měli nainstalovanou češtinu v 3.4 – viz předchozí příspěvky) – samozřejmě Ltrm se „poangličtí“, ale to nám nevadí. Otevřeme složku Program files – Adobe – tady jsou všechny verze Ltrm, které jste kdy do počítače nainstalovali – včetně jejich postupných aktualizací. V podsložce Resources ve verzi, kterou jste v češtině užívali dosud – tedy např. 3.4 – si najdete podsložku cs, tu zkopírujete – CTRL-C a pak si otevřete podsložku resource u nejnovější verze Ltrm – tedy zmíněnou 3.5 – zde češtinu vložíte (CTRL-V). V preferences Ltrm nastavíta jazyk na defaulut, Ltrm restartujete a JE TO! Ltrm 3.5 umí hezky česky.
    Vzhůru do toho!
    Honza

  9. Dobrý den. Vzhledem k mé počítačové nevzdělanosti, jsem nenašel češtinu na Ltrm 3.5. Můžete mi prosím poradit? Díky

  10. Vidím, že tady je mrtvo. Už jsem se sám dostal k podsložce Resources, ale cs.Iproj tam prostě nemám. Co s tím? Je tu někdo živý a znalý věci? Díky za případnou pomoc

    • Dobrý den,
      jste na Macu nebo na Windows?
      Vzhledem k tomu, že hledáte cs.lproj, předpokládám, že jste na Macu.
      Pokud ji tam nemáte, vezměte složku en.lproj, duplikujste ji, přejmenujte na cs.lproj a nakopírujte do ní soubor Translatedstrings.txt z tohoto článku.

      Omlouvám se, že nemám čas se teď projektu věnovat. Mám připravený nový instalátor, ale nemám zatím možnost ho nikam vystavit. Napište mi na e-mail (michal.metlicka na adobe.com) a já vám ho zkusím poslat.

      Přeji příjemný den,
      Michal Metlička

  11. Zdravim,
    bude vůbec čeština pro LR 4, když sme se nedočkali ani oficiální pro 3.3?

  12. Pane Metličko,
    bude čeština pro LR 4?Mám jej koupený a nainstaloval jsem provizorní češtinu pro LR 3.4.Funguje,ale dost popisů samozřejmě zůstalo v angličtině.
    S přáním hezkého dne Harald Košvanec.

      • Pane Metličko,
        když vydáte češtinu do LR4, kde ji máme hledat? Zveřejníte to někde?
        Děkuji
        LT

  13. No ja som to urobil vcelku jednoducho ( mám Win7 ) – skopíroval som si adresár cs a skopírovaný adresár som premenoval na sk. A tým pádom berie z adresára sk ( ako predvolený jazyk, inštaláciu češtiny do windows som vôbec neriešil ! ) , kde je česká verzi LR , bez problémov. Skús to kľudne aj tak, že premenuješ adresár „es“ a budeš mať LR po španielsky 🙂 . Je to sranda !

  14. Dobry den, pokousim se instalovat cestinu do LR4 – prez AIR se mi povedlo vse nastavit a naistalovat, ale provizorni cestinu se mi nedari stahnout. Po kliknuti na shora uvedeny odkaz dostanu hlasku „That URL is not in the correct format for an Acrobat.com document link.“ Dekuji za pomoc.
    Ales

  15. Tiež by ma zaujímalo kedy bude čeština do LR 4 ?? Rád by som si ho kúpil,ale až potom ako to budeme mať pre nás jazykovo negramotných v dostupnom jazyku.Dík
    Jarda

  16. Dobrý den pane Metličko,
    mám jiný problém. Protože mám Win XP nemohu si nainstalovat LR4. Stáhl jsem si tedy pokročilejší verzi LR3 na 30 dní na zkoušku. Absolutně mi vyhovuje jsem z ní nadšený, ale věc má háček. Kdež si chci verzi zakoupit na odpovídající stránce Adobe mi neustále nabízí na zaplacení a tím i kzakoupení pouze verzi LR4 ,která mi není nic platná. Je tu prosím nějaké řešení ?

    Jarka.

  17. Tak Zdravím pane Metličko,
    tak co? bude vůbec něco s novou češtinou do LR 4, nebo to byly v listopadu zase jen plané řeči že bude nový instalátror? 😦

  18. Keby som sa dostal aspoň k originálu anglickej lokalizácie pre 4ku lightroom tak by som to preložil aj sám pre seba nejak, lenže neviem to nájsť 😀 keby ste to niekto našli tak mi to pošlite prosím 🙂 a skúsim s tým možno niečo spraviť ak si nájdem čas

      • dobry den, muzete mi poslat nebo zverejnit odkaz na uschovnu se souborem translatedstrings.txt?
        Diky, taky se mi ho nedari stahnout.

        f.

  19. Též se mě nedaří stáhnout texťák 😦
    Dotažení češtiny pro LR 4 se nechystá? 🙂

  20. Zdravim neviete ako to je s win8 ja to vobec nemozem rozbehat mam svk win.Urobil som aj zlozku sk a po dalsie neda sa uz stiahnut ten textak tak ak mozemete poslite mi ho niektto na mail alebo napiste odkial ho stiahnut na ulozto je nejaky ale mne to nefunguje uz som z toho chory neviem co mam s tym robit.KEd dam tu instalaciu sputit cestiny tak sa mi len otvori nejake okno a vobec sa neprepisuju ziadne data ani to nevypise ze je instalacia hotova poste nic tak neviem kde mozem robit problem neviem si s tym rady mozno aj win je problem…

  21. Dobrý den .
    Měl jsem verzi 4.3. dnes jsem si stáhl novou 4.4 . a mizela mi čeština , což je normální. Chtěl jsem tedy češtinu obnovit , jako vždy , ale tentokrát mi nenaskočila . Postupuji stejně jako u předchozích verzí . Používám win 7 /64 Nemůžete někdo poradit ?

Napsat komentář