Photoshop Lightroom 2.1 RC na Adobe Labs

Photoshop Lightroom 2.0 box

Ve čtvrtek jsem zmiňoval, že si uživatelé mohou stáhnout z Adobe Labs release kandidát nové verze Camera RAW 4.6 a dá se očekávat, že aktualizace Lightroom na sebe nedá příliš dlouho čekat.

Rychlost Lightroom týmu mi ovšem přece jen trochu vyrazila dech a v pátek se na Labs objevil release kandidát Lightroom 2.1 pro Mac in Windows. Vzhledem k tomu, že se jedná o release kandidát, můžete stále posílat připomínky do uživatelského fóra Adobe Lightroom, ale nemusíte mít obavy a můžete ji klidně začít produkčně používat. Zde jsou novinky této verze:

Lightroom 2.1 odstraňuje některé chyby, které se objevily ve verzi 2.0 a současně přináší podporu fotoaparátů aktualizovanou o některé nové modely, které se objevily po uvedení LR 2.0. Konkrétně jsou odstraněné následující chyby:

Odstraněná nestabilita a vysoce kritické chyby

  • Lightroom občas padal při přepínání do nebo z webového modulu na platformě Windows Vista 64.
  • Volba uživatelského profilu nebo automatického vyrovnání bílé někdy způsobila točící se kurzor a zamrznutí programu.
  • Pokud předvolby odkazovaly na katalog, který již nebyl k dispozici, nebylo možné postoupit přes dialog registrace programu.
  • Při vytváření virtuální kopie na počítači s procesorem bez podpory SSE2 docházelo k chybám. (Jedná se o procesory starší než Pentium 4. Většina moderních strojů by touto chybou neměla být zasažena.)
  • Dialogová okna vyžadující odezvu se někdy vykreslila na druhém monitoru (i když nebyl k dispozici) a program vypadal, že přestal reagovat.
  • Pokud jste zvolili export DNG souborů do TIFFu a jejich současné vložení zpět do katalogu, mohlo dojít k situaci, že oba soubory se zaznamenaly jako spojené/svázané a při smazání jednoho z nich se automaticky smazal i ten druhý.

Odstraněné výkonnostní nedostatky

  • Snaha o import velkého množství fotografií, které již byly obsaženy v katalogu Lightroom mohla trvat neúměrě dlouho.
  • Informace o počtu fotografií ve složce zobrazené u každé složky se někdy vykreslovaly velmi pomalu.
  • Při přepínání mezi kolekcemi procházel Lightroom neúměrně často adresář s kalibračními profily.
  • Indikátor „tři tečky“ se zobrazoval v mřížkovém zobrazení příliš dlouho.
  • 64 bitová verze pro Mac nebyla optimalizována pro instrukční soubor SSE2, takže nedosahovala maximálního možného výkonu.
  • Vkládání klíčových slov pomocí přednastavení nebo při importu výrazně snižovaly rychlost importu.
  • Synchronizace složek za některých okolností výrazně zpomalovala celkový výkon.

Opravené chyby související s klíčovými slovy a metadaty

  • Klíčová slova z Lightroom 1.4 se standardně neexportovala. Pokud přejdete z katalogu Lightroom 1.4 přímo na Lightroom 2.1, tak se vás tato chyba nebude týkat, ale pokud jste nejprve aktualizovali na 2.0, musíte použít skript, která najdete na technické podpoře Adobe (http://www.adobe.com/go/kb405074)
  • Lightroom nedokončil vytváření náhledů u souborů, u kterých došlo k změně metadat pomocí jiného programu.
  • Volba Libovolné prohledávané pole / Any searchable field neprohledávala pole popisek.

Opravená spolupráce s Photoshopem

  • Funkce Upravit ve Photoshopu neracovala korektně v některých konfiguracích (zítra budeme zkoušet, jestli se podařilo pravit chybu související s lokalizovaným PS CS3 10.0.1)
  • Pole Copyright status a URL info se nepředávaly při otevření souboru z Lightroom ve Photoshopu.
  • XMP metadata vytvořená aplikací IDimager se nepředávala při použití funkce Upravit ve Photoshopu.
  • Soubory obsahující v názvu apostrof se po editaci ve Photoshopu nepřevedly zpět do Lightroom.
  • Vyvolání funkce Upravit ve Photoshopu ze složky, která má v názvu apostrof, způsobovalo neprovedení operace.
  • Některé soubory NEF se při otevření ve Photoshopu z Lightroom nesprávně otočily.

Další odstraněné nedostatky

  • Při reimportu chybějících fotografií z exportovaného katalogu bylo ignorováno nastavení „Zachovat staré nastavení jako virtuální kopii“.
  • Odvolání změny nastavení pomocí posuvníku někdy způsobovalo v Lightroomu pro Windows odvolání dvou operací místo jedné. Docházelo k tomu v případě, že posuvník byl při odvolání dosud aktivní.
  • Funkce Ztlumit světla způsobovala na Windows blikání, pokud byl v modulu Vyvolávání otevřen panel Detaily.
  • Poměr stran ořezu se vrátil k poslednímu nastavení při použití příkazu obnovit původní nastavení.
  • Nástroj Odstranění skvrn se při použití velikosti štětce nad určitou velikost nepřepínal mezi režimy klonování a opravy.
  • Některé ORF soubory nebylo možné v Lightroom přečíst.
  • Během importu a konverze do DNG se použilo systémové datum místo data z EXIF informací.
  • Panoramatické fotografie vytištěné s natavením strany na výšku a s využitím automatického otočení se vytiskly v nízkém rozlišení.

Neodstraněné závady:

  • Katalogy se stovkami složek na nejvyšší úrovni (ne podsložek) způsobují pomalé spuštění aplikace. Adobe připravuje opravu, ale zatm ještě nebyla dokončena. Dočasně lze tento problém vyřešit vytvořením nové nejvyšší složky, čímž se sníží celkový počet nejvyšších složek zobrazených v panelu Složky.
  • Adobe pracuje na zvýšení výkonu při použití lokálních korekcí.

Podpora nových fotoaparátů:

Adobe podporuje nově tyto fotoaparáty:

  • Fuji Finepix IS Pro
  • Nikon D700
  • Nikon D90
  • Nikon Coolpix P6000

Zítra budu provádět další testy týkající se specifických problémů Lightroom souvisejících s českým prostředím, klávesnicemi, lokalizovanými aplikacemi a českými znaky.

11 thoughts on “Photoshop Lightroom 2.1 RC na Adobe Labs

  1. Ako užívateľ Lightroomu od samého začiatku stále mi chýba táto oprava podstatnej chyby:
    V Lightroome sa nedajú napísať kľúčové VEĽKÉ SLOVÁ s diakritikou napriek kódovaniu UNICODA. Kedy to opravia?
    tým sa nedá exportovať veľkými písmenami popis k prezentácii!!!

    S pozdravom
    V. Briš

  2. Dobrý den,

    tu chybu máme reportovanou, ale vypadá to, že tam je nějaký poměrně podstatný problém, který opravu komplikuje – pro představu netýká se to jen nás, ale stejná chyba se projevuje i ve francouzštině.
    Jediný způsob, který zatím funguje – je vložit znak pomocíé copy paste – jakmile tam to slovo jednou je, tak vše funguje, jak má.

    Michal M.

    PS: Byla to první věc, kterou jsem zkoušel, když jsem dostal update do rukou.

  3. Zaujímalo by ma, kedy Adobe dovolí nastavenie pracovného priestoru aj pre iné farebné profily a nie len pre 3 vyvolené (sRGB, Adobe RGB, Photo alebo niečo také, presný názov si napamätám). Mám Nikon a práca s NEFmi je v Lightroome dosť problematická.
    Pri exporte mi síce dovolí použiť Nik sRGB, ale ja by som ho potreboval aj pri úpravách fotografie.

  4. Logika práce s beravnými profily je v LR trochu jiná a vychází z principu RAW dat jako takových.
    Při konverzi a zobrazování vychází Lightroom z konkrétních profilů fotoaparátu a trcohu jiné metodiky převodu, která je pro práci s RAW daty vhodnější.
    Lightroom nabízí Adobe RGB a Prophoto RGB kvůli jejich šířce gamutu, takže při přepočtech, nenarážíte na omezení konkrétního ICC profilu.
    Kdybychom začali používat nějaký specifický ICC profil – začneme omezovat využitelný barevný prostor, což je u zdrojových dat, které by měly být maximálně univerzální špatně

    Při exportu samozřejmě už můžete libovolně volit konkrétní výstupní ICC profil a přepočítat soubor pro konkrétní výstupní zařízení.

    Při práci s NEF formátem si v LR v panelu kalibrace fotoaparátu zvolte příslušný profil, k vašemu fotoaparátu – to by vám mělo zajistit velmi dobré výsledky při interpretaci NEF dat.

    Michal M.

  5. Vďaka za info. Skúsim teda tú kalibráciu fotoaparátu´.
    Lightroom ako taký sa mi veľmi páči, ale stále ma od jeho kúpy odrádzalo práve toto. Zainvestoval som preto do Capture NX, ktorý je určený práve pre NEF.

  6. Existuje nějaký odhad toho, kdy bude 2.1 ke stažení pro běžné uživatele? Pořídil jsem verzi 2.0 upgrade, nicméně poté co mi několik kolegů reportovalo některé chyby 2.0, které by mě otravovaly nakonec čekám s upgradem z 1.4.1 až na dostupnost verze 2.1, která zdá se některé nepříjemnosti řeší.

    Bude se sériovým číslem na 2.0 upgrade možné (jak jsem naznačil svůj záměr) provést přímo upgrade z 1.4.1 na verzi 2.1, jakmile bude tato ke stažení (tj. zcela vynechat instalaci 2.0)?

    díky Jindra J.

  7. Předpokládám, ž finální verze bude tak do 14 dnů. Ovšem bez problémů si můžete nainstalovat tuto a začít ji používat. Sériové číslo z 2.0 či 2.0 upgrade vám bude fungovat.

    Michal M.

  8. Ještě jednu chybu týkající se češtiny bych měl – Slideshow modul nedokáže zobrazovat některé české znaky (namátkou č a ř) v textových polích. Nezáleží na tom, jestli je text zadaný ručně nebo dotažený z EXIFu. Jediné místo, kde čeština funguje v tomto modulu správně, je Identity Plate.
    V ostatních modulech totéž funguje jak má. Testováno na 64bit Windows verzi.

  9. Ještě jednou bych se chtěl vrátit k barevným prostorům v Lightroomu. U nových fotek je to jasné, mohu zvolit adobe RGB ve foťáku a budu snímat do RAWU, vše by mělo být v pořádku. Co se stane,, když importuji snímek xxx.JPG s barevným profilem sRGB. Jak se konverze bude chovat (mám takový dojem), že není kde nastavit jako třeba ve Photoshopu.

    Zároveň jsem si všimnul, že v programu chybí uprava kolinearity nebo perspektivy, která je uživatelsky velmi dobře řešena např. v programu ZPS11. Uvažuje se o doplnění funce?

  10. Dobrý den,

    omlouvám se za opožděné odpovědi, tento měsíc je poněkud hektický a blog trochu zanedbávám.

    Import JPE v sRGB probehne bez problémů – pokud je ve fotce vložený sRGB ICC profil, Lightroom ho při importu použije, pokud tam není žádný profil, opět to bude v porádku, protože LR v takovém případě předpokládá sRGB.

    Úprava kolinearity je velmi problematicky řešitelná v programu, který z principu nedělá nevratné změny ve fotografiích a vše řeší nedestruktivně nastavením parametrů pro převod RAW. V LR to můžete řešit připojením externího editoru, velmi dobré zkušenosti jsou s PT Lens, viz můj článek před pár týdny zde na blogu. Z pohledu workflow doporučuji takovéto změny dělat až úplně nakonec před exportem obrázků nebo jejich tiskem a zachovat si původní zdrojová data.

    Michal

  11. Až si pořídím Lightroom jakou grafickou kartou musí být vybaveno moje PC. Prý Ligtroom hodně pracuje s grafickou kartou. Budu stavět nový PC a chtěl bych typ na dobrou grafickou kartu hlavně pro Ligtroom a Photoshop. Jedná se mi o nejvhodnější konkrétní typ a označení grafické karty a by vše chodilo rychle a fotky v RAW se nenačítaly věky. Na internetu jsem nalezl jen samé obecnosti a zavádějící diskuze.
    Moc děkuji.

Napsat komentář